Naši partneři:

Městská část  Praha 6

Břevnovský klášter

Komerční banka

Sdružení pražských podnikatelů a živnostníků

Hotel Pyramida

Gambrinus

Ohňostroje Krupička

Vaše6

Pravá Praha

TOI TOI, sanitární systémy

ZŠ Marjánka - Břevnov

KC Kaštan

¨Poslední¨ aktualizace

22.5.2017

Hlavní strana > Pořádané akce > Posvícení > 2008

Břevnovské posvícení má tradici od roku 1994. Je to jedna z nevíce navštěvovaných akcí v Praze. Koná se vždy začátkem měsíce října. Přesné datum je uveřejněno s dostatečným předstihem vždy na hlavní straně tohoto webu. Posvícení je nejvýznamnější každoroční akcí našeho spolku. Pokud je příznivé počasí, dosahujeme návštěvnosti cca 45.000 osob. Takovým zájmem veřejnosti se žádná jiná akce v Praze 6 chlubit nemůže.

pro zvětšení plakátu klikni

15.břevnovské posvícení

Počasí po oba dny bylo perfektní a to se odrazilo i v rekordní návštěvnosti. O víkendu se přišlo pobavit k břevnovskému klášteru přes 50 tisíc návštěvníků. Fotky z posvícení zde

Při příchodu přes park Vás jako první přivítaly dětské nafukovací atrakce Coca Cola, od kterých bylo problém některé děti hned nazačátku odtrhnout. Hned za nimi přes potok se nacházela již tradiční a neodmyslitelná vesnička staročeských řemesel opět praskala ve švech. Čekalo na Vás ještě více řemeslných stánků než loni. Za zmínku stojí třeba stánek paní Marušky s historickou gastronomií, malování perníčků na Vaše přání, broušení kamenů, kování šperků, keramické kachle, ručně malovaný textil, dřevěné hračky, cínové figurky, točená keramika a další. Ve vesničce nechyběl ani burčák a víno z nedalekých Unětic, medovina či pravé ovčí sýry. Při sestavování stánků bylo pečlivě dbáno na prodávaný sortiment a vzhled stánků.
Další řemeslné stánky se nacházely též v hlavní části areálu u zdi Břevnovského kláštera.
Zde si návštěvníci mohli zakoupit například krásné české historické loutky, dřevěné kalendáře, kosmetiku z rašeliny, sekaný turecký med, bylinky, keramiku, čepice atd.

Na svých tradičních místech voněly stánky s občerstvením a pochutinami jako třeba stánek s posvícenskými koláči. K břevnovskému posvícení také patří stánky se sudovým vínem a burčákem, který byl letos dodán z Rakvic z velkopavlovické oblasti. Na jedné straně od tohoto stánku se prodávaly pečené kachny s knedlíkem a zelím a husí játra v sádle. Na straně druhé voněl stánek s pečeným selátkem nebo chléb se škvarkovou pomazánkou.
Ve velkém restauračním stanu Plzeňského prazdroje čepovali zruční výčepní pět druhů piva, mimo jiné polotmavý Master 13° a tmavý Master 18°.
Kdo měl chuť na něco sladkého našel zde třeba palačinky či trdlo.
Velkému zájmu se těšily stánky s bramboráky a bramborovými spirálkami.

Přesunutí podia do centrální části areálu sklidilo mezi návštěvníky velký úspěch a bylo po celý víkend obklopeno publikem všech věkových kategorii. V programu si své našel snad každý. Dlouhého aplausu se dočkali krajané z Chorvatska se svým prvním vystoupením v Čechách. V sobotu sklidili největší potlesk břevnovští Netopýři a v neděli bylo před pódiem nejvíc diváků při vystoupení skupiny ABBA revival. Nemůžeme také zapomenout na krásná vystoupení školních souborů nebo vystoupení mladých dudáků a v neposlední řadě na výborného konferenciéra celého dění na pódiu.

Velkému zájmu diváků se těšil sobotní křest knihy Marka Čihaře Nové varhany v bazilice sv. Markéty v Praze Břevnově. (více o knize se dozvíte zde.)
Obrovskému zájmu se těšily tradiční posvícenské prohlídky Břevnovského kláštera.

Celé posvícení bylo zakončeno krásným nedělním ohňostrojem.

Dnes již nikdo nepozná, že se před Břevnovským klášterem něco konalo.
Doufáme, že jste byli s jubileiním 15. posvícením spokojeni a že se už nyní těšíte na příští ročník.

Závěrem nám dovolte poděkovat všem, bez kterých by se tato akce nemohla uskutečnit a to:
městské části Praha 6 s panem strostou Mgr. Tomášem Chalupou a Benediktinskému arciopatství sv.Vojtěcha a sv. Markéty.
Poděkování patří také všem partnerům spolku a břevnovského posvícení a členům spolku podílejícim se na této akci.
Zvláštní poděkování patří Městské polici Prahy 6 a policii ČR Praha 6, kteří se starali o bezpečnost všech návštěvníků.

sobota 11.10.2008

od - do
12:00 - 13:15 Žižkovanka
13:15 - 13:20 přivítání
13:20 - 13:30 ZŠ Petřiny Jih - Jižní vítr
13:30 - 14:00 krajani Chorvatsko 1.část
14:00 - 14:15 Slavnostní zahájení břevnovského posvícení
14:15 - 14:30 Čarodějky
14:30 - 15:00 krajani Chorvatsko 2.část
15:00 - 15:05 JAROŠOVCI 1.část
15:05 - 15:15 křest knihy - Nové varhany ….
15:15 - 16:00 JAROŠOVCI 2.část
16:00 - 17:00 BENGAS
17:00 - 18:55 Jam Richarda Tesaříka + K.Zeherové
19:00 - 19:10 ohňostroj
19:10 - 22:00 Netopýři

neděle 12.10.2008

od - do
12:00 - 12:30 Krajani Chorvatsko 1.část
12:30 - 12:40 ZŠ Chráštany
12:40 - 12:50 ZŠ Petřiny Jih
12:50 - 13:20 Krajani Chorvatsko 2.část
13:20 - 13:30 ZŠ Dědina
13:30 - 14:30 Prácheňáček
14:30 - 15:00 Kouzelník a klaun
15:00 - 15:15 Čarodějky
15:15 - 17:15 ABBA revival
17:15 - 19:00 Blue ground
19:00 - 19:10 ohňostroj
19.15 - 22:00 FLÁM

Pokud máte zájem o toto reklamní místo, klikněte.
Banner ke stažení

Logo ke stažení

pro zobrazení náhledu klikni
Cena 120,- Kč

Publikaci Vám zašleme na dobírku. Cena včetně poštovného 240,- Kč.
Pro objednávku klikněte na obrázek.
Adresy kamenných prodejen ZDE

pro zobrazení náhledu klikni